Menu

Over Oostakker

Oostakker is, met zijn +13.000 inwoners, één van de 25 deelgemeenten van de stad Gent en ligt op ongeveer 8km ten noordoosten van het centrum van Gent. Kenmerkend voor Oostakker is de nabijheid van het zich nog steeds ontwikkelende havengebied en het kanaal Gent-Terneuzen. De nabijheid van het stadscentrum, een sterk openbaar vervoernetwerk en de werkgelegenheid maken van de gemeente een aantrekkelijke locatie om te wonen, te werken en te verblijven. Oostakker geniet een vlotte bereikbaarheid via de N70 – Antwerpse steenweg en de nabijgelegen af- en oprit van de ringweg R4.

Enkele weetjes

Achtergrond

Geschiedenis

Het centrum van Oostakker ontstond mogelijks in de vroege middeleeuwen en stond in verbinding met het nabijgelegen uitbatingscentrum Puigem. Tijdens WO1 werd het centrum door bombardementen getroffen waardoor de bebouwing rondom Oostakkerdorp overwegend 20ste eeuw is, op de Sint-Amandskerk na.

Lourdes

Toen in 1875 de West-Vlaming Pieter De Rudder er op wonderbaarlijke wijze genas van een open beenbreuk, kwam er massale toeloop en werd Oostakker het tot op vandaag bekende Vlaamse Lourdes. Jaarlijks komen meer dan 400.000 bedevaarders naar het klein heiligdom voor Onze-lieve-Vrouw van Lourdes om er aan de Lourdesgrot te bidden, de ommegang te gaan en te vieren in de basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis. Door deze toestroming is er grote vraag naar de heropening van het oude treinstation.

Niet te missen

Oostkermis Oostakker – telkens in augustus met optredens, tentoonstellingen, wieler- en schietwedstrijden, kermis, markten en vooral de Oogststoet op Vlaaiendinsdag maken van de gemeente een 5 dagen durend dorpsfestival.